Home / Decoration / Sustainable House That Adapts

Sustainable House That Adapts

Jurek Brueggen and Sebastian Sailer from Kosa Architects have converted a stone found in Werder into a house that is suitable for all seasons. Haus Am See is located on a hill and consists of the hollowed-out concrete body of the stone, in which openings have been cut, and a wooden extension above it.

In contrast to conventional energy-saving houses, which are separated from their surroundings, this house adapts to the seasons and shows how to save resources and at the same time live sustainably in connection with the environment. In winter, residents move to the ground floor, while in summer a terrace and pavilion are added, doubling the floor space. A horizontal sliding window separates the pavilion from the garden in winter. By reducing the living space in winter, the architects have succeeded in saving resources, construction and heating costs. The excess heat from the heated ground floor makes it possible to use the pavilion as a winter garden for the plants on the terrace during the cold season.

In contrast to the solid concrete base, the extension of the house is made of wood, while all building materials have remained visible. The extension was in contrast to the solid concrete in timber construction – all building materials remained visible. Freestanding wooden partitions divide the interior space, while the light and flexible wooden pavilion was placed on the roof and can be adapted to the needs of the resident. The windows can be folded out completely and only enclose the interior with three stiffening wall panels. A wooden staircase, which is also a bookcase, connects the two floors, while the open cavity of the stone is divided by free-standing wooden discs. Outside, an outdoor stone pool and garden hanging down the river are accessible through large sash windows.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*