Home / Interior / Minimalist Home Wheelchair Access

Minimalist Home Wheelchair Access

The traditional ground floor of a traditional Bosnian “family house” in an unplanned neighborhood in Sarajevo has been renovated and expanded to accommodate a man in a wheelchair and his wife.

The Half House designed by Projekt V Arhitektura is just a step away from typical projects in the area and is located between a detached studio house, a meeting room and a weekend retreat. The original 1980s house and ground floor apartment had seen many changes over the years, resulting in cramped living spaces that weren’t ideal for wheelchair users.

While the rest of the post-war neighborhood is ripe, the new page extension has a minimalist aesthetic and is meant to become a duplex for a potential caregiver to live in later in the couple’s life. The open floor plan includes a large living and dining room, a bathroom with a walk-in shower, a covered terrace with barbecue and a mezzanine floor that can be used for resting, playing or sleeping. Pocket sliding doors open the interior to the outside and thus expand the area.

The single pitched roof gives the feeling of extra space, while the wooden walls add warmth and character. Cut-out voids become windows, seating, bookshelves, storage space, lighting, passageways and a place for an elevator if needed in the future. A hallway creates a transition between the original and the new home. The interiors are ultra-minimalist, with a lot of negative space, which makes them feel large and airy. The furniture is partially upholstered and there are some bright accents – pillows.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*