Home / Interior / House With A Flexible Interior

House With A Flexible Interior

The REI House by CRUX Arquitectos was developed for the changing needs of a family. The project began by questioning the notion of an apartment and how the spaces change over the course of the day and over time to create a flexible and interactive interior. The architects adopted the concept of the “basilica plan”, which includes interconnected naves with different functions. Therefore, the residence is designed for adaptable rooms that offer different uses.

The layout consists of three ships. The central nave has the main functions: eating, chatting, resting and playing. Slender tubular metal columns separate the central area from the ambulance, while the side aisles are shaped as a “sacristy”. This spatial configuration goes beyond traditional apartment types, as the residents can redesign and appropriate the place with unexpected uses.

The three naves can be conveniently divided with railings, curtains or dry partitions. In some places the three ships merge into two or one. They extend outwards, they become a terrace. They even dig the ground and connect to the lower level. The double-height net pushes the light to illuminate the central rooms on the first floor. The false ceiling appears when necessary, allowing the ceiling of the central areas to be exposed, exposing the curved concrete vault and giving the house a certain character.

The chain link fence not only provides a layer of protection and refuge, but also allows a view to the outside, like in medieval romances. The house also takes advantage of the best orientation in this area to allow for a long view and continuous contact with the outside. Cross ventilation is offered as a natural air conditioning system so that no energy-consuming device is required to cool the indoor temperature in summer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*