Home / Interior / Elevated Timber Home Extension

Elevated Timber Home Extension

The Porto-based architect Carlos Castanheira has completed the expansion of a spacious residential building in central Portugal. During the overhaul of the Barrocas House, two wings and a wood-clad pavilion were added to the east of the main residence. The pavilion is on the highest point of the property between the pine trees that populate the site. The customer asked for an isolated building that would serve as an autonomous living space with books, music and even a model train.

Since the wooden planks that clad the pavilion do not reach the ground, the pavilion appears to float over the undulating terrain. A concrete staircase gives a feeling of arrival with the structure contrasting with the rest of the house. Internally, Carlos Castanheira carefully positioned the building’s windows and two terraces to maximize daylight and views. Elsewhere, the architect added two new wings to the original house, which serve as living rooms and bedrooms.

The new living space was designed to open up the apartment to the surrounding landscape with a veranda that offers a wide view. The structure, raised on wooden supports with a copper roof, also provides protection for cars that want to park under the open-air terrace. The bedroom adapts its volume and roof to the existing structure and at the same time asserts its own personality and contemporaneity. The interiors are made of light wood which makes them cozier and cozier. The concrete floors are durable and glazed walls allow a view and let in lots of natural light. The furniture is modern and even vintage-like, mostly in neutral and natural colors. The spaces are open as much as possible so that the wings and the house feel airy and spacious.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*