Home / Interior / Contemporary House Atop Granite

Contemporary House Atop Granite

The stone plinth of a former mill was converted by TAP Architects as a raised plinth for a house in Scotland. The new home – called The Larch Mill because of its black Siberian larch paneling – is said to refer to this story.

The granite mill building was excavated from a gently sloping site and was once surrounded by a variety of agricultural structures. The owners initially wanted to build the destroyed mill into the house itself, but the risk of flooding in the area limited any new building to the higher part of the site. To solve this, TAP Architects used the stone walls of the old mill as a base. This stone base houses a storage room and a technical room with a separate entrance. The architects organized the house into two parallel bays. The first appears as a linear structure half its length on the solid floor of the plateau and the others protrude from the granite walls of the mill.

An external staircase leads to an L-shaped area in which the living rooms are located, which are accessible from the higher plateau. The interior of the larch house consists of two pieces of furniture. The first is an antique dining table with ten seats that serves as the focal point for the living, dining and kitchen wings. A baby grand piano sits in the linear grand piano in a music classroom. Two bedrooms, one to the south and one to the north, have east-facing windows to let in the morning sunlight. The master bedroom also faces west. Simple white interiors and skylights create bright, open spaces that focus on views of the surrounding area.

A paved area surrounds the entire upper level of the house and opens to a small terrace and garden to the north. This terrace is protected from the wind by the place where the wings of the house meet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*