Home / Interior / Contemporary Curved Pool House

Contemporary Curved Pool House

This property with Victorian heritage in Melbourne has been completely converted into a multigenerational house by the Australian studio Zen Architects, combining a modern exterior of concrete and charred wood. The new apartment is called Pool House, as the year-round outdoor area was centered here.

The architects renovated the terrace house in the older style with a modern, context-sensitive development in which a lot of natural light and maximum connection to the outside area are in the foreground. The open plan living area has been raised to the first floor so that the owner has access to incredible views, sunlight and cool breezes in the warmer months. Externally, Zen Architects has enclosed the pool house with a charred wooden fence, which also forms the ground floor of the property, while a curved concrete upper floor hovers above it. Sensitive use of scale and detail allows the residence to blend comfortably with the surrounding Victorian heritage to ensure compatibility with the existing street scene while offering a uniquely contemporary approach to downtown life.

The bedrooms have been positioned on the ground floor to improve thermal stability and privacy, while a double parking space has been positioned off the back alley next to a new internal entrance hall. Above this, an open living area offers views of the surrounding landscape, natural light and a cool breeze. The pool was next to an existing terrace area on the first floor that had not been used sufficiently before. It was bathed in light and seamlessly connected to the living area.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*