Home / Interior / Cedar Clad Home

Cedar Clad Home

Christoffersen Welling Architects designed a house in the Danish countryside for a family and their pet falcons. These blocks are located in a green, wooded landscape on the outskirts of a village and are arranged in a U-shape around a central courtyard, onto which the main house with planters and seating made of corten opens.

The house was designed as a simple reinterpretation of traditional Danish barns and consists of three individual structures clad in cedar wood – the house itself, a barn for the falcons, and a building with a workshop room. The main house lies between the open countryside and the village and is protected by the two barn houses. In this way, it benefits both from the view of the central courtyard, which catches the sun on one side, while the other side opens up to the undulating fields and offers a panoramic view over the landscape. A concrete path leads between the two barns into the house and gives visitors a view of the entire landscape.

The exterior of the barns was kept sleek and minimal, with all the gutters and chimneys hidden in the cedar wood facades. The house is designed to save energy and uses an integrated geothermal system.

Inside the main house is a central living, dining, and kitchen area that is flanked on either side by full-height windows and axial corridors that lead to glass doors in the gable ends of the house. This space was then booked by bedrooms and bathrooms on either end. Owners can seal these spaces off from living space by sliding them over smoked oak doors that blend into the kitchen and fireplace units.

The polished concrete floor in the interior finds its inspiration in the traditional farmhouse and creates a visual connection between the interior and exterior. Large sliding doors can open the two barns to the inner courtyard. The workshop is arranged around a large central cavity for storage and vehicles.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*